Biografie Joost Zwagerman

PERSBERICHT DE ARBEIDERSPERS | MARIA VLAAR SCHRIJFT BIOGRAFIE JOOST ZWAGERMAN

Maria Vlaar is aangesteld als officiële biograaf van Joost Zwagerman. Deze benoeming is tot stand gekomen in goed overleg tussen de erven van de schrijver en zijn uitgeverij De Arbeiderspers. De procedure om een biograaf te benaderen en vervolgens aan te stellen is ingegeven door de wens om de komende jaren slechts een persoon exclusief toegang te verlenen tot relevante archieven.

Met Maria Vlaar (1964) als biograaf is gekozen voor een tijdgenoot van Zwagerman die uitstekend thuis is in zijn werk en de auteur persoonlijk gekend heeft zonder tot zijn intimi te behoren. Vlaar, freelance literair journalist, recensent en interviewer voor onder meer De Standaard en literaire festivals, heeft een lange staat van dienst in de Nederlandse letteren. Zij startte haar loopbaan begin jaren negentig als redacteur bij uitgeverij De Bezige Bij en was later jarenlang adjunct-directeur bij het Letterenfonds. Vlaar begint haar werkzaamheden als biograaf meteen komend jaar. Het is de bedoeling dat de biografie in het najaar van 2020 verschijnt bij De Arbeiderspers, waar het overgrote deel van Zwagermans werk is verschenen.

De uitgeverij is buitengewoon verheugd Maria Vlaar bereid te hebben gevonden dit omvangrijke en belangrijke biografische karwei te willen aangaan. Joost Zwagerman (1963-2015) was een van de meest productieve en veelzijdige auteurs van zijn generatie. Zijn bibliografie telt tientallen titels. Alleen al bij zijn huisuitgeverij publiceerde hij vanaf 1986, toen hij debuteerde met de roman De houdgreep, eenendertig boeken, variërend van romans, verhalen, en gedichten tot essays, columns en andersoortige non-fictie. De essaybundel De stilte van het licht, zijn misschien wel meest ingetogen boek over beeldende kunst, verscheen in de week waarin de auteur zichzelf van het leven beroofde. Daarna verscheen nog bij Hollands Diep de dichtbundel Wakend over God. Vorige maand verscheen bij De Arbeiderspers een door Peter Buwalda gemaakte keuze uit Americana, zijn kolossale tweedelige meesterwerk over Amerikaanse kunst en cultuur.

image002

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .