lezen met kerst!

Ieder jaar weer publiceert De Standaard de beste boeken van het afgelopen jaar. Nu was de vraag: wat vond je het beste boek, welk boek verdient extra aandacht, en welk boek raad je de wereldleiders aan. Hieronder mijn antwoord uit De Standaard van afgelopen weekend:

A.F.Th. van der Heijdens Kwaadschiks lezen is je dagenlang onderdompelen in een benevelde geest en in het grootst mogelijke taalplezier. Een shakespeareaans drama vol onbenullige details, dat tegelijk over de twee grootste krachten ter wereld gaat: de dood en de liefde. Van der Heijden introduceert de gewelddadige Nico Dorlas naast Ernst Quispel, de advocaat die steeds weer moet kiezen tussen idealisme en cynisme. Voor wie tussen kerst en oud en nieuw echt ergens anders wil zijn.

Iets in ons boog diep van Jan Lauwereyns kan geen aandacht genoeg krijgen; een beeldschone roman over rondwormen in een conflictsituatie. Jawel, dat gaat wél over mensen, over rouw en over het gebutste brein dat daarvan het gevolg kan zijn. Opgewekt en lucide leed in het exotische Japan, dat toch heel vertrouwd aandoet. Vol sublieme filosofische zijsprongetjes en humor.

En als de wereldleiders Dokter Zjivago van Boris Pasternak lezen, begrijpen ze misschien wat oorlog, revoluties en geweld voor ellende teweeg kunnen brengen in het leven van gewone mensen. Twee keer verliest de dokter zijn gezin in de stroom van de geschiedenis. Mocht Donald Trump uit principe geen Russen lezen, laat hem dan Jenny Erpenbecks Gaan, ging, gegaan van zijn nachtkastje pakken, zodat hij te weten komt wat mededogen is. Daarin worden complexe morele dilemma’s over vluchtelingen subtiel afgewogen. Kom daar nog eens om in tijden van regeren-via-twitter.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .