Berlijn – nieuwe inspiratie dank zij Goethe Institut

Twee weken lang mocht ik in Berlijn verblijven, op uitnodiging van het onvolprezen Goethe Institut. Een geweldig inspirerende stad. Hoogtepunten: de tentoonstelling van Martin Honert in het Hamburger Bahnhof Museum für Gegenwart: fotografische beelden uit Honerts denkwereld en verleden, in driedimensionale sculpturen gevat. Uslar & RaiVerder las ik onder andere dé bestseller van dit voorjaar in Duitsland: Er ist wieder da van Timur Vermes, over de terugkeer van Hitler in Kreuzberg. Hier de link naar de recensie die ik erover schreef voor De Groene Amsterdammer: http://www.groene.nl/2013/10/het-moet-wel-ironie-zijn.
Voor Boekblad schreef ik een artikel over vier nieuwe, innovatieve boekhandels in Berlijn, waaronder Uslar & Rai in Prenzlauer Berg, hier op de foto. Het nieuwe adagium: zo persoonlijk mogelijk, en héél selectief zijn. Het artikel verschijnt in het aprilnummer van Boekblad.
Voor alle boeken die ik kocht of kreeg van bevriende uitgevers moest ik een extra tas aanschaffen; het weggeven van een e-book aan het einde van een gesprek of dinertje is toch nog te ingewikkeld. Hoe lang zal het duren voordat dat gewoon wordt? Intussen kan ik van de mooie omslagen, de fraaie druk- en bindwijze en lekkere papiergeur van de Duitse hardcovers intens genieten…

Dit bericht werd geplaatst in Artikelen, Nieuws. Bookmark de permalink .