Artikel in AD: foute versie

Afgelopen zaterdag stond in het Algemeen Dagblad een artikel van journalist Eefje Oomen over de penibele situatie van Polare en de boekhandel in het algemeen. Eefje Oomen had daarvoor CPNB-directeur Eppo van Nispen Sevenaer, Dick Anbeek en Anja de Groene van boekhandel De Drukkery in Middelburg, een klant van die boekhandel, en mij geïnterviewd. Helaas is er iets misgegaan en heeft de krant een ongeautoriseerde versie van Oomens artikel in de krant geplaatst, terwijl ik al op vrijdagochtend mijn kleine, maar wezenlijke correcties had doorgegeven. Nu staat er in de krant dat ik het personeel van Polare chagrijnig zou vinden, terwijl ik dat helemaal niet vind: er werken ook zeer goede en gemotiveerde en belezen mensen bij Polare. Ik zou nooit zoiets zeggen; wat ik gezegd heb is dat het personeel chagrijnig werd van wéér de volgende reorganisatie. En er staat dat ik boeken online koop, wat soms ook zo is, maar wel altijd via mijn eigen kleine boekhandel. Dit is de wél geautoriseerde tekst:

“Literair journalist Maria Vlaar, voorzitter van de Vereniging van Schrijvers en Vertalers (VSenV),  gaat er evenmin vanuit dat de val van Polare het begin van het einde is. ,,Dat Polare onderuit is gegaan, zegt iets over Polare. Die winkels werden allemaal vanuit één gedachte geleid, heel centralistisch. En dat maakte de filialen onpersoonlijk, ongezellig en vol personeel dat chagrijnig werd omdat het weer de volgende reorganisatie op zich af zag komen. Het waren gewone commerciële winkels geworden, terwijl boekwinkels vooral culturele winkels moeten zijn.’’

Vlaar gelooft dat de toekomst aan kleine boekhandels met een select aanbod en deskundig personeel is. ,,Als ik precies weet wat ik hebben wil, koop ik een boek online via mijn eigen boekhandel. Maar ik ga nog steeds naar de boekwinkel als ik op ideeën wil komen, geïnspireerd wil raken, boeken echt goed wil bekijken, wil voelen. Ik beschouw een papieren boek nog altijd als een kostbaar bezit. Iets heel anders dan een roman op mijn e-reader.’’

Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .