De beste boeken van 2013…

Ieder jaar weer spannend: welke boeken worden in de eindejaarslijstjes van de kranten Audur Olafsdottir-Maria Vlaar-Sjon (c) Eva Wincqvistuitgeroepen tot de ‘beste boeken van het jaar’? Ik heb net mijn lijstjes ingeleverd, zowel bij De Standaard als bij De Groene Amsterdammer. Het is altijd ingewikkeld omdat je er veel meer wilt noemen dan kan. Dit jaar zijn het er drie geworden, en ik licht een tipje van de sluier op: een ervan is Sjóns roman Uit de bek van de walvis. Wat een geweldig boek! Toen ik Sjón interviewde tijdens het Passa Porta festival in Brussel (zie de wat vage foto, v.l.n.r. Audur Olafsdottir, ik, Sjón), was net zijn vorige roman De fluisterende muze verschenen. Dat vond ik ook al zo prachtig. Ik kende Sjón als dichter (hij was eens op Poetry International) en als songwriter voor Björk. Als romancier overtreft hij zichzelf.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .