Ernst Haffner: een herontdekking van een sociaal-realistisch boek uit de jaren dertig

In Duitsland is door uitgeverij Metrolit een boek uit de jaren dertig herontdekt: Ernst kollwitzHaffners Blutsbrüder. Het rauwe leven van een groep Berlijnse jongens, gevlucht uit het jeugdinternaat, zonder papieren, zonder ouders, zonder onderdak. Een leven als illegaal en, hoewel voor sommigen een stap te ver, crimineel. Binnenkort verschijnt mijn recensie over dit boek.
Hiernaast een tekening van Käthe Kollwitz, de Berlijnse tekenares die Ernst Haffner misschien wel gekend heeft… Zij was vóór de machtovername van Hitler in 1933 betrokken bij het satirische tijdschrift Simplicissimus, dat Haffners boek recenseerde. De twee jongens onder een Berlijnse brug, de een slapend, de ander wakend: het zijn precies Ludwig en Willi, twee van de hoofdpersonen uit Blutsbrüder. Altijd als ik op het Käthe Kollwitzplein in Berlijn ben, een gezellig en welvarend pleintje in Prenzlauer Berg, moet ik denken aan haar tekeningen van ontredderde mensen.

Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .