Tommy Wieringa won de LIBRIS prijs

Tommy-Wieringa

René Koster Photography

voor zijn roman Dit zijn de namen, en ik mocht hem de dag daarna interviewen voor De Standaard. Hij was nog helemaal euforisch. Aanstaand weekend verschijnt het interview in de weekendbijlage (dus niet in de letterenbijlage) van de krant. Een voorproefje: ‘Mijn boek had eerst een andere titel, De laatste Jood. Een fantastische titel. Maar ik was op een schrijverscongres in het Engelse Norwich, met grote schrijvers als John Coetzee en Tim Parks. Ik kwam terug in een soort gewijde stemming en dacht: die titel is te provocatief. En dat bedóelde ik niet. Vlak voordat het boek uitkwam zat ik dus zonder titel. Precair probleem. Mijn vrouw is advocaat. Ik kan iedere schrijver aanraden een advocaat te trouwen: zuiverheid in redenering, rationeel en analytisch. Echt verrukkelijk. Zij vroeg me toen: wat is eigenlijk de eerste zin van het Bijbelboek Exodus? ‘Dit zijn de namen.’ En     dan komt de hele lijst met geslachtsnamen. En dat was hem. De titel staat voor de migranten, op zoek naar een beter bestaan, maar ook voor de naamloze joden uit Brody, Odessa, Lemberg, etcetera, die tot op de laatste man, vrouw en kind zijn uitgeroeid en verjaagd.’
De Libris-nominaties werden door mij gewikt en gewogen in de Letterenbijlage van De Standaard. Wie wint de Librisprijs 2013? Te lezen via http://www.standaard.be/cnt/DMF20130502_00564064

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Interviews, Nieuws. Bookmark de permalink .