Drie must-reads van Amos Oz

Een verhaal van liefde en duisternis, Oz’ grote autobiografische roman, is een overrompelend portret van zijn vader en diens romantische, groot-zionistische droom, een rouwboek over zijn moeder die zelfmoord pleegde, en een boek over de dromen en desillusies van Israël. Oz beschrijft de emigratiegolven van 1919 en 1933, en de gemiste kans in 1947/48 voor een tweestaten-oplossing. Een roman over een land ‘waar iedereen praatte en niemand luisterde’, vermomd als een familiegeschiedenis, waarin alle kiemen en sporen te vinden zijn van Oz’ oeuvre.

Onder vrienden speelt zich af in een kibboets in de jaren vijftig. In een interview in Ha’aretz zegt Oz zelf dat Onder vrienden gaat over ‘eenzaamheid, in een gemeenschap waar naar eigen zeggen geen plaats is voor eenzaamheid’. Op een mooie, bedachtzame toon vertelt hij vol heimwee over de tijd waarin de mensen in Israël nog onverstoorbaar optimistisch konden zijn.

Amos OzVoor iedereen die Jeruzalem wil bezoeken, is de Jeruzalem Trilogie een aanrader. Het bevat drie vroege boeken van Amos Oz. Mijn Michaël, geschreven vlak voordat de Zesdaagse Oorlog (1967) uitbrak, gaat over een vrouw die gekweld wordt door depressies, en die een romantisch verlangen koestert naar haar literaire helden. In De Heuvel van de Boze Raad beschrijft Oz de drukke Oost-Europese immigrantenwijk Kerem Avraham waar hij werd geboren, en waar joden en Arabieren samenleefden zonder elkaar het leven zuur te maken. En De derde toestand is een humoristisch portret van de typische betweter: een man die denkt alles beter te weten dan de Israëlische regering.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .